miercuri, 13 iunie 2012

Prietenia sinceră dintre un bărbat şi o femeie


     M-am tot gândit înainte să scriu acest articol. Asta datorită faptului că acesta poate fi oarecum un mic secret al formării unor relaţii, făcând abstracţie totală de eventualele repercusiuni.

      Desigur că toti conştientizăm că subiectul prieteniei între oameni este extrem de vast, motiv pentru care mă voi opri exclusiv asupra unui singur punct şi anume: prietenia sinceră dintre un bărbat şi o femeie.

      Am tot văzut, în decursul anilor, un număr din ce în ce mai mare de fete sau femei frumoase care petrec mult timp în preajma unor bărbaţi pe care îi consideră “amici”, “prieteni buni”. De multe ori chiar aşa este, chiar dacă ironic citez titlu unei cărţi “Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus” ei venind de pe planete diferite și întâlnindu-se la jumătatea drumului, pe Tera. 

      Ceea ce pentru o doamnă este logic, pentru un domn poate fi incert, ridicol, etc. Varianta funcţionează cu aceeași intensitate şi vice-versa. Oricât aş încerca să-mi explic anume situaţii între femei şi bărbaţi, am observat că în cazul prieteniei totul se reduce la faptul că NU poate exista prietenie sinceră între un bărbat şi o femeie, decât în lipsa atracţiei sexuale!

      Da, da, ştiu ce gândeşti acum (în cazul femeilor): “Absurd, am atâţia prieteni, amici!” Ştiu că ai, dar întreabă-te un lucru: câţi dintre prietenii/amicii tăi ar fi dispuşi să se culce cu tine dacă ar avea ocazia? Dacă eşti o femeie cel puţin simpatică, inevitabil ai bărbaţi care roiesc în jurul tău, al căror număr variază de la caz la caz, dar există.

      Ştiu că de multe ori, mai ales în perioada liceului, toată lumea are mulţi prieteni, dar ce fel de prietenie este aceea în care bărbatul este atras fizic de “amica” lui? Sau cel fel de prietenie este aceea în care domnişoara îl mănâncă din priviri pe “prietenul” ei bun? Este scânteia unei potenţiale relaţii (în cazul fericit), iar de partea opusă este relaţia platonică dintre bărbat şi femeie, unde la prima ocazie se va ajunge la actul sexual, sub diferite pretexte de distracţie, băutură, etc.

      Extrem de amuzante sunt situaţiile în care, după consumarea actului sexual, se susține că a fost doar ceva de moment, nu s-a mai repetat ulterior şi că cei doi au rămas “prieteni”. Puţin distorsionat acest termen uzual… Acest mod de a gândi a fost exemplificat şi în renumitul serial „Sex and the city”cu Sarah Jessica Parker, în care cele patru femei libertine se culcau cu un număr de bărbaţi, dar rămâneau prieteni şi ocazional se mai “ciocneau”. Termenul de acolo era tradus prin expresia „fuck friends”.

      Anumite lucruri ce nu-şi au rostul între “prieteni” – bărbat şi femeie ar fi: pupatul pe gură, jocul pervers cu anumite atingeri, apropouri, vorbe. tente de uşoară gelozie. Cu alte cuvinte nu trebuie date speranţe sau făcute avansuri dacă nu avem intenții serioase cu un om, chiar dacă uneori facem asta şi ne acordă un oarecare sentiment de importanţă.

      Hai să ne imaginăm un scenariu! De câte ori aţi întâlnit situația următore?

      Ei doi sunt amici. Ea e drăguţă, jovială, cu un zâmbet luminat şi cu o mireasmă erotică de-ţi vine să o iei in braţe acum, pe loc, să o pupi şi să nu-i mai dai drumul niciodată. El e un băiat simpatic, la locul lui; el este şi confidentul ei. Se plimbă des, vorbesc mult, îşi povestesc despre relaţiile lor, se pupă inocent la fiecare întâlnire, aparent în același mod în care bărbaţii dau noroc între ei. Ea afişează uneori semne discrete de gelozie când vine vorba de alte fete la care se uită el, sau despre care vorbeşte. Mici atingeri, uşoare apropouri mascate de veşnica scuză bazată pe o imaginară glumă. Ea este foarte atentă cu el, dar modul ei de a-l trata este uneori evaziv, contradictoriu. Nu se mai poate deosebi între un comportament protocolar de amiciţie sau o posibilă înfiripare a unei idile.

      Timpul trece şi tensiunea lui se adună. Este oficial – o place foarte mult, nu doar ca pe o simplă amică. El decide să facă pasul şi să vorbească cu ea deschis. Cu mult curaj adunat din toate celulele corpului, dar pe un ton molcom, ajunge să-i vorbească, în timp ce cu greu îşi poate stăpâni emoțiile.

      Ea este extrem de surprinsă de cele aflate şi, încercând o consolare stângace, îi arată că îl preţuieşte foarte mult, dar ca un bun prieten, nu ca pe un iubit. Evident, continuarea este arhicunoscută şi previzibilă de altfel. Ca un alt exemplu, sunt mulţi bărbaţi care petrec mult timp în preajma unor femei, fiind un bun prieten, confident, amic, dar care la prima ocazie va face cu cea mai mare plăcere sex cu unele din acele prietene.

      Nu! În nici un caz să nu rosteşti acum la secularul stereotip: “bărbaţii sunt porci”. A generaliza o specie îţi exteriorizează superficialitatea cerebrală. Bărbaţii şi femeile au bune şi rele şi nu există o specie albă sau neagră. Suntem făcuţi pentru a ne completa unul pe celălalt. Nu este nimic de condamnat când un bărbat este atras sexual de o femeie frumoasă. Ar fi şi culmea să nu fie atras. Doar nu aţi vrea să fie atras de alţi bărbaţi, nu?

      La fel de uşor, o femeie poate fi atrasă de un bărbat, dar o relaţie de prietenie pe termen îndelungat nu va fi sinceră, cât timp va exista atracţie fizică. Ceea ce recomand doamnelor este să acorde mai multă atenţie modului de a se comporta cu bărbaţii faţă de care nu au intenţii mai presus de amiciţie, iar bărbaţii să fie un pic mai lucizi la modul alambicat al femeilor de a se manifesta. Asta da provocare…

      Cu această ocazie (strict pentru femei), te invit să analizezi câţi dintre bărbaţii din grupul tău de “prieteni” ar fi dispuşi să se culce cu tine, câţi dintre ei te cheamă “la un suc” aşa, aparent fără motiv, câţi dintre ei te caută telefonic des, sau se folosesc de orice pretext pentru a petrece mai mult timp cu tine.

      La bărbaţi, recomand acelaşi lucru, exceptând faptul că la noi, din păcate, femeile nu ne claxonează pe stradă şi mai rar ne asaltează cu telefoane şi ieşiri în oraş, aparent inocente. Asta e legea naturii și felul în care gândesc bărbaţii, numai un bărbat poate şti, aşa cum modul de gândire al femeilor doar o femeie îl cunoaşte cu adevărat. Nu suntem nici buni, nici răi, suntem aşa cum ne-a făcut Dumnezeu, dar este imperativ să nu ignorăm anumite caracteristici esenţiale, întâlnite la ambele sexe.

      Concluzia la care am ajuns eu, și pot fi contrazis, desigur, este aceea că atât cât există atracţie fizică din partea a cel puţin unuia din cei doi, NU poate exista prietenie adevărată între un bărbat şi o femeie. Cel mai bun prieten al tău trebuie să fie iubitul sau iubita .

      Cu toate astea, vrei să fii prietena mea? :)


2 comentarii:

  1. Uitasem de atractia materiala care este din ce in ce mai prezenta, ca doar trecem prin vremuri de criza, nu?

    Oare fata asta care a scris aceste randuri este sincera cu prietenul ei ?

    "uite frate sa renunt eu la frumosul meu ... , dragalas , tinerel , cu masina, si cu plete , un par frumos"

    RăspundețiȘtergere
  2. Din nefericire, lumea merge intr-o astfel de directie! Pacat, ai dreptate, ideea e sa fii atent la detalii, iti arata atatea lucruri despre cineva: tonul vocii, anumite inflexiuni ale vocii etc...Pot fi prieteni adevarati daca uita de sentimente :)

    RăspundețiȘtergere